Huhtikuun suunnittelija: Hiort af Ornäs

Huhtikuun suunnittelija: Hiort af Ornäs
Carl-Gustaf Vilhelm Hiort af Ornäs oli suomalainen muotoilija ja sisustusarkkitehti, omin sanoin "tehtailija", joka tuli 1950- ja 1960-luvuilla tunnetuksi ainutlaatuisista huonekaluistaan, erityisesti nojatuoleistaan.
Ornäsin tuotanto erottuu esteettisyydellään, ajattomuudellaan ja korkealla laadullaan. Muotoilijan kalusteiden hinnat ovatkin nousseet huippuunsa ja kiinnostavat nyt niin kotimaassa kuin maailmallakin. 

Upea nojatuoli, Hiort af Ornäs, Hiort tuote, 50/60-luku/ Fargon verkkokauppa

ELÄMÄ JA URA

Hiort af Ornäs, lempinimeltään Nalle, oli alun perin arkkitehtuurin opiskelija 1929-1931, mutta hän ei suorittanut tutkintoa loppuun tiukan taloustilanteen vuoksi.
Hän siirtyi muutamaksi vuodeksi työelämään, kunnes päätyi jälleen koulunpenkille Taideteollisuuskeskuskouluun ja suoritti yleiset opinnot 1930-luvun puolivälissä. Ornäs toimi harjoittelijana Keravan Puusepäntehtaalla sekä työskenteli myöhemmin teknisenä johtajana arvostetulla Oy Ekwall Ab:lla.

PUUNVEISTO OY
1940-luvulla Hiort af Ornäs osti rahoittajien tukemana koristepuutauluveistoksia valmistavan Puunveisto Oy:n, jonka toimitusjohtajaksi hän myöhemmin nousi. 
Vuonna -45 Puunveisto Oy alkoi myös valmistamaan veistettyjä huonekaluja.
Puunveiston ohessa Ornäs toimi Huonekaluliike Nupposen vastaavana kalustesuunnittelijana 1950-luvulla. Yritykset tekivät myös yhteistyötä.
Puunveisto Oy:n tuotanto pidettiin verstasmaisena, sillä Ornäs halusi säilyttää työn käsityöpainotteisena ja perinteisenä eikä muuttaa toimintaa laajaksi teolliseksi sarjatuotannoksi. Tuotanto oli laadukasta ja työ tarkkaan viimeisteltyä.

Eläkkeelle siirryttyään Ornäs muutti Espanjaan viettämään eläkepäiviään ja osallistui siellä useiden rakennusten suunnitteluun, muun muassa Fuengirolaan. Ornäsin jälkeen Puunveisto Oy:n toiminnan jatkumisesta huolehti Rolf Mesterton, ja yritys jatkoi toimintaansa uudella nimellä "Puu Rolle Oy".


TUOTANTO: Tinkimätön muotoilija

Hiort af Ornäsin tuotantoon kuului laaja valikoima huonekaluja, kuten tuoleja, sohvia ja senkkejä. Ornäs oli tinkimätön. Hän ei halunnut mennä helpoimman kautta vaan hän halusi tehdä jotain uutta ja ennennäkemätöntä. Hän mm. kehitti tekniikoita vanerikappaleiden taivuttamiseksi monessa eri suunnassa, jotta saatiin aikaan monipuolisia ja ergonomisia muotoja etenkin tuoleihin. 
Tärkeää oli, että huonekalu oli sekä laadukas että näytti myös hyvältä joka suunnalta.  
Erityisesti hänet 
tunnetaan vuonna 1952 ilmestyneestä näyttävästä Siesta -tuolistaan sekä Pedro -tuolistaan. Tunnettuja istuimia ovat myös Rialto-tuoli sekä Studio-sohva, jotka nähtiin myös Milanon triennaalissa.

“1950-luvulla Hiort af Ornäsin sanottiin olevan suunnittelija, joka pakotti huonekaluillaan muut suomalaiset kalustetehtaat nostamaan tuotteidensa laatua. “
(Hiort af Ornäs, Muotojen mestari, 2016)


PERINTÖ JA NYKYPÄIVÄ

Hiort af Ornäs jätti merkittävän perinnön suomalaiseen muotoiluun ja huonekaluhistoriaan. Hänen suunnittelemiaan kalusteita on esitelty näyttelyissä ja vuonna 2016 hänen elämästään ja tuotannostaan ilmeistyi kirja: "Hiort af Ornäs, Muotojen mestari".
Nykyään Ornäsin suunnittelemia kalusteita tehdään myös uustuotantona, ja vuonna 2019 perustettiin Ornäs Oy, joka keskittyy suunnittelijan tuotteisiin.

Ornäs onkin jättänyt jälkensä sekä suomalaiseen että kansainväliseen huonekaluhistoriaan tinkimättömänä ja innovatiivisena muotoilijana, ja hänen luomuksensa ovat edelleen haluttuja ja arvostettuja.

Kurkkaa tästä Fargon upea valikoima Hiort af Ornäsin tuotantoa


Lähteet:
Hiort af Ornäs, Muotojen mestari, 2016, Anna-Kaisa Huusko & Johannes Wilenius

 


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommenttisi hyväksytään ennen julkaisua

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.