Kesäkuun suunnittelija: Risto Halme - Suomalaisen huonekalusuunnittelun suuri vaikuttaja

Kesäkuun suunnittelija: Risto Halme - Suomalaisen huonekalusuunnittelun suuri vaikuttaja
Kuva: https://bongo.fi/fi/fi/muotoilijat/puulon-oy/1960-sarja-pyorea

Suomalaista huonekalusuunnittelua ja sisustusarkkitehtuuria on harvoin määritellyt yksittäinen nimi yhtä merkittävästi kuin sisustusarkkitehti Risto Halme, vaikka hänen nimensä ei ehkä ole yhtä tunnettu kuin muutaman muun aikalaissuunnittelijan.

Lahdessa vuonna 1937 syntynyt Risto Halme opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa. Valmistuttuaan vuonna 1959 hän aloitti uransa Sopenkorpi Oy:llä, ja siirtyi tämän jälkeen Iskun palvelukseen. Iskulla hän suunnitteli 1960-luvun alussa koulukalustesarjan, jota käytettiin yli kolme vuosikymmentä.

Erityisen merkittäväksi Halmeen työ nousi hänen aloittaessaan vapaana suunnittelijana vuonna 1964. Tämän jälkeen hän loi lukuisia merkittäviä töitä niin pankkien, hotellien, ravintoloiden kuin yksityiskotien sisustuksille. Hänen suunnittelemiaan kalusteita on tuotettu useissa merkittävissä suomalaisissa yrityksissä, kuten Asko, Lepofinn, Martela, Merivaara ja Peem.

 

Risto Halmeen ikoniset tuolit

Erityisen tunnettu Risto Halme on tuoliensa ansiosta. Hänen suunnittelemansa tuoli 1960 -sarja edustaa kodikasta ja kevyttä 60-luvun muotokieltä. Tuoli valmistetaan Suomessa. Halmeen mukaan tuoli on ikuinen haaste muotoilijalle. Sen perusmuoto on vakio, mutta sen yksityiskohdissa odotetaan persoonallisuutta. Hyvä tuoli on paitsi esteettisesti miellyttävä, myös mukava istua, turvallinen, ja vastaa sarjatuotannon vaatimuksia.

Yksi tunnetuimmista Halmeen suunnittelemista tuoleista on taivutetusta vanerista tehty Isku 411, jonka suunnittelu aloitettiin jo opiskeluaikoina. Tuoli otettiin Iskun tuotantoon vuonna 1960 ja se on yksi suosituimmista suomalaisista tuoleista.

Risto Halmeen merkitys suomalaiselle huonekaluteollisuudelle

Risto Halmeen merkitys suomalaiselle huonekaluteollisuudelle ulottui myös suunnittelupöydän ulkopuolelle. Hän toimi aktiivisesti Sisustusarkkitehdit SIO:n hallituksessa ja Suomen Huonekaluviejät -yhdistyksessä. Hän teki myös suomalaisen huonekaluteollisuuden näkymistä maailmalla edistävää työtä suunnittelemalla osastoja kansainvälisille messuille 1970-luvulla. Risto Halmeen pitkä ja merkittävä ura on luonut korvaamattoman ja todistusvoimaisen näköalan huonekaluteollisuuteen yli viideltä vuosikymmeneltä.

Risto Halme menehtyi 7. maaliskuuta 2021 kotikaupungissaan Lahdessa, ollessaan 87-vuotias. Halmeen merkitys suomalaiselle muotoilulle on mittaamaton, ja hänen luomansa design-klassikot elävät edelleen kodeissamme, kouluissamme ja julkisissa tiloissamme.

Tutustu mallistossamme oleviin Risto Halmeen 1960-tuoleihin tästä! Ne ovat nyt sopivasti 10% kesäalessa!


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommenttisi hyväksytään ennen julkaisua

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.