Kuukauden suunnittelija - Funktionalismin mestari Alvar Aalto

Kuukauden suunnittelija - Funktionalismin mestari Alvar Aalto

Alvar Aalto on suomalaisen muotoilun ja arkkitehtuurin uranuurtaja. Hänet tunnetaan parhaiten funktionaalisen arkkitehtuurin ja muotoilunsa sekä innovatiivisen vanerin työstön ja lasitekniikoiden kehittäjänä. Hän oli monialainen suunnittelunero, jonka perintö ulottuu laajalti suomalaiseen sekä kansainväliseen arkkitehtuuriin kuin muotoiluun. Aallon suurin inspiraatio oli luonto ja sen orgaaninen muotoilu. 

Alvar ja Aino Aalto

Alvar loi yhdessä vaimonsa Aino Aallon kanssa huonekaluja, jotka heijastavat skandinaavista modernismia ja keskittyvät erityisesti puun eleganttiin yksinkertaisuuteen. Aaltojen suunnittelemat kalusteet olivat osa laajempaa visiota, jossa tila ja sen esineet muodostivat harmonisen kokonaisuuden. Aino vastasi kaikkien Alvarin suunnittelemien rakennusten sisustuksista. 

Aino ja Alvar Aalto

Artek
Vuonna 1935 Aalto perusti Artekin yhdessä Ainon, Maire Gullichsenin ja Nils-Gustav Hahlin kanssa. Yrityksen nimi, neologismi Artek, symboloi halua yhdistää taide ja teknologia. Artekin perustaminen oli luonteva askel Aaltojen uralla, sillä se mahdollisti heidän kalusteidensa tuotannon ja levittämisen omien rakennustensa lisäksi laajemmalle yleisölle. Artekin alkuperäinen tavoite oli edistää Aaltojen suunnittelemien huonekalujen ja lasitavaroiden myyntiä sekä yhdistää taide arkeen, tuoda modernismi Suomeen ja viedä Alvar Aallon pohjoismainen käsitys näistä periaatteista maailmalle.

Taivutettu vaneri
Aallon kalustesuunnittelun keskiössä oli hänen menetelmänsä taivutetun vanerin valmistamiseksi, mikä mullisti huonekaluteollisuutta ja mahdollisti sarjatuotannon, johon Aalto pyrki 30-luvun alussa. Aallon tunnetuimpia kalusteita ovat muun muassa Tankki -tuoli ( nojatuoli 400), Paimio -tuoli (nro 41), malli 60 jakkara sekä nojatuoli 42 ( aikaisemmin nro 31), jotka edustavat funktionaalisuuden ja muotoilun mestarillista yhdistelmää. 

Suomalainen design maailmanmaineeseen
Aallon ja Artekin tarina on kertomus siitä, miten suomalainen design nousi maailmanmaineeseen. Artek on säilyttänyt Aallon perintöä, valmistaen edelleen Alvarin suunnittelemia ajattomia kalusteita ja tuoden samalla uutta suunnittelua osaksi valikoimaansa. Aallon kalusteet ovat edelleen suosittuja niiden toiminnallisuuden, muotoilun ja laadun vuoksi. Ne ovat esimerkki siitä, kuinka innovaatiot ja perinteet voivat kulkea käsi kädessä, luoden kalusteita, jotka kestävät aikaa ja tarjoavat käyttäjilleen esteettistä ja toiminnallista iloa sukupolvesta toiseen.

Fargon valikoimasta löytyy useita Aalto -jakkaroita

Aallon tunnetuimmat muotoilut

Alvar Aallon tärkeimpiin kalusteisiin lukeutuu useita ikonisia malleja, jotka ovat tehneet hänet tunnetuksi ympäri maailmaa. Paimio -tuoli (malli 41) suunniteltiin vuonna 1932 osaksi Paimion tuberkuloosi-parantolan sisustusta. Tuoli valittiin osaksi parantolan seurustelusalin sisustusta ja sen muotokieli keskustelee hyvin parantolan arkkitehtuurin kanssa. Aallon toinen tunnettu muotoilu on Savoy-vaasi, joka tunnetaan myös Aalto-maljakkona. Se oli alun perin suunniteltu vuoden 1937 Pariisin maailmannäyttelyyn, Alvarin voittaessa Karhula-Iittalan suunnittelukilpailun. Savoy- nimensä se on saanut samannimisestä Helsinkiläisestä ravintolasta, jonka sisustuksen Alvar ja Aino Aalto suunnittelivat samana vuonna kuin Pariisin maailmannäyttelyn.
Paimio -tuoli Fargon mainosfilmillä


Alvar Aalto testasi vanerin valmistuksen rajoja 1930-luvun alussa. Tämä sohva muistuttaa veistoksellista Paimio-tuolia. Sohva malli 544. (MYYTY)

Savoy -maljakko, Alvar Aalto (Kuva Google)

Aallon suunnittelemat jakkarat, kuten kuuluisa jakkara malli 60, ovat yksinkertaisuudessaan ja funktionaalisuudessaan modernin muotoilun mestariteoksia. Jakkara on suunniteltu niin, että sitä voi pinota ja varastoida tehokkaasti, mikä tekee siitä ihanteellisen julkisiin tiloihin, kuten Aallon suunnittelemaan Viipurin kirjastoon, jossa jakkaroita käytettiin lisäistuimina kirjaston luentosalissa. 

Nämä kalusteet eivät ainoastaan korosta Aallon kykyä yhdistää muoto ja toiminto, vaan ne myös ilmentävät hänen pyrkimystään luoda ihmisläheistä ja orgaanista designia. Aallon kalusteet ovat pysyneet ajankohtaisina ja haluttuina sukupolvesta toiseen.

Malli 60 jakkarat (3 kpl), Alvar Aalto,OY Huonekalu- ja Rakennustyötehdas Ab, 50-luku

Fargon valikoimasta
löytyy paljon Alvar Aallon suunnittelemia kalusteita, niitä tunnetumpia sekä myös harvinaisuuksia. Eritoten Aaltoa voit löytää Fargon Design collectionin puolelta. 

Katso tästä linkistä nyt valikoimassa olevat aarteet! Jätä kommentti

Huomioithan, että kommenttisi hyväksytään ennen julkaisua

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.