Kuukauden suunnittelija - Ilmari Tapiovaara

Kuukauden suunnittelija - Ilmari Tapiovaara

Yrjö Ilmari Tapiovaara (1914-1999) oli yksi 1900-luvun vaikuttavimmista suomalaisista muotoilijoista ja sisustussuunnittelijoista. Hän syntyi taiteellisesti lahjakkaaseen perheeseen, ja myös hänen veljensä, taidegraafikko Tapio ja elokuvaohjaaja Nyrki, tekivät uraa taiteen parissa.

 Pirkka -jakkara, 50-luku


Tapiovaaran suunnittelemat tuolit, pöydät ja muut esineet ovat edelleen arvostettuja, ja niiden kysyntä on vilkasta erityisesti ulkomailla. Tunnetuimpia tuoleja ovat Domus, Aslak, Kiki ja Nana.

Aslak -tuoli, 60-luku

Tapiovaaran muotoiluajattelussa korostui puhdaspiirteinen funktionaalisuus. Tuotteen käyttötarkoitus ja rakenteellinen konsepti pitäisi hänen mielestään olla ymmärrettävissä ensi silmäyksellä. Tapiovaara opiskeli Helsingissä Taideteollisen keskuskoulun yleisellä linjalla ja siirtyi vuoden kuluttua sisustustaiteen linjalle. Hän hankki kansainvälistä kokemusta työskennellessään Le Corbusierilla Pariisissa ja Mies van der Rohella Chicagossa.

Tuoli, Malli Toholampi, Laukaan puu, 50-luku

Ennen oman toimiston perustamista Tapiovaara työskenteli Asko-Avoniuksen taiteellisena johtajana ja Keravan Puuteollisuuden palveluksessa, missä hän hyödynsi sekä taiteellista että kaupallista koulutustaan. Oman suunnittelutoimiston hän perusti vaimonsa Annikin kanssa Helsinkiin 1950.

Yksi Tapiovaaran merkittävimmistä töistä oli vuonna 1947 valmistunut Domus Academica, Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan opiskelija-asuntola. Asuntolan suunnitteli arkkitehti Pauli Salomaa, ja Tapiovaarat sisustivat sen. Tämän työn tuloksena syntyi edelleen suosittu ja muotoiluklassikoksi nostettu Domus-tuoli.

Domus -tuoli, 50-luku

Tapiovaara sai uransa aikana useita tunnustuksia, muun muassa Pro Finlandia -mitalin vuonna 1959 ja Suomen Kulttuurirahaston tunnustuspalkinnon elämäntyöstään vuonna 1986. Hänelle myönnettiin professorin arvonimi vuonna 1985. Ilmari Tapiovaaran panos suomalaiseen muotoiluun ja sisustussuunnitteluun on kiistaton, ja hänen luomuksensa elävät vahvasti edelleen modernissa suomalaisessa designissa.

Pöytä X-jalka, 50-luku

Tutustu Fargon mallistossa oleviin Ilmari Tapiovaaran kalusteisiin. Niillä on suuri keräilyarvo ja hankit palan merkittävää suomalaista muotoiluhistoriaa. Tapiovaaran kauniit kalusteet kestävät aikaa ja käyttöä. 

Lukki -jakkara, Artek, 2000-luvun alku


Sivupöytä, 60-luku


Tuolit, "Wilman tuoli", Schaumannin vaneritehdas Oy, 60-luku 


Työpöydän laatikostopari, Keravan Puuteollisuus Oy, 1900-luvun puoliväli


Katso kaikki Tapiovaaran tuotteet


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommenttisi hyväksytään ennen julkaisua

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.