Kuukauden suunnittelija: Lisa Johansson-Pape - Suomalaisen valaisinmuotoilun mestari

Kuukauden suunnittelija: Lisa Johansson-Pape - Suomalaisen valaisinmuotoilun mestari

Carin Elisabeth "Lisa" Johansson-Pape (1907-1989) on nimi, joka kaikuu suomalaisen muotoilun historiassa. Hänet tunnetaan erityisesti valaisinmuotoilun merkittävimpänä hahmona 1900-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Johansson-Papen lähestymistapa muotoiluun oli ennen kaikkea toiminnallinen: hänelle estetiikka oli aina toissijaista valaisimen toiminnallisuuteen nähden.

Lisa Johansson-Pape valmistui Taideteollisuuskeskuskoulusta huonekalusuunnittelijaksi vuonna 1927 ja aloitti uransa Kylmäkosken huonekalutehtaalla. Vuonna 1933 Johansson-Pape siirtyi Suomen Käsityön Ystävien mallisuunnittelijaksi, ja tämän ohella hän työskenteli vapaana huonekalusuunnittelijana. Vuonna 1937 hän siirtyi Stockmannin suunnittelijaksi, ja viisi vuotta myöhemmin, vuonna 1942, hän alkoi suunnitella valaisimia Stockmannin omistamalle valaisintehtaalle Ornolle.

Johansson-Papen merkitys suomalaisessa muotoilussa on huomattu laajalti. Hänet tunnetaan muun muassa yli 150 kirkon, useiden laitosten kuten Lastenlinnan ja Reumaparantolan, sekä useiden laivojen, kuten Ilmattaren, Aallottaren, Finnpartnerin, Finnhansan ja jäänmurtaja Karhun, valaistuksen suunnittelijana.

Opettajana Taideteollisessa Oppilaitoksessa Johansson-Pape jakoi osaamistaan ja tietämystään seuraaville suunnittelijasukupolville. Hän myös luennoi ja kirjoitti valaistuksesta, toimi näyttelyarkkitehtina ja järjesti ryijy- ja valaisinnäyttelyjä. Hänen omia töitään on esitelty useissa kansainvälisissä näyttelyissä, kuten New Yorkin maailmannäyttelyssä 1939 sekä Milanon triennaalissa 1951 ja 1954, joissa hänet palkittiin.

Lisa Johansson-Papen panos suomalaiseen muotoiluun tunnustettiin myös korkeimmalla tasolla, kun hänelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 1957.

Nykyään Johansson-Papen perintö elää edelleen, kun kotimainen Innolux-valaisinvalmistaja Innojok valmistaa lisenssillä uustuotantona joitakin hänen valaisinmallejaan. Johansson-Papen työ ja merkitys suomalaiselle muotoilulle muistuttavat meitä siitä, että kauneus ja toiminnallisuus voivat kulkea käsi kädessä, luoden esineitä, jotka palvelevat sekä käyttäjäänsä että esteettistä silmää.

Tutustu Lisan upeisiin valaisimiin Fargon valikoimissa. Hänen valaisimet ovat hyvin suosittuja ja etsimme niitä lisää valikoimiimme koko ajan. Voit myös kertoa meille, jos etsit tiettyä valaisinta.

*) Pääkuvassa: Lisa Johansson-Pape (oik.) ja Dora Jung yhteis­näyttelyssä Tukholman kaupunginmuseossa vuonna 1966. (Wikipedia)


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommenttisi hyväksytään ennen julkaisua

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.