Kuukauden suunnittelija - Olof Ottelin

Kuukauden suunnittelija - Olof Ottelin

(Kuva: Wikipedia)

Suomalaisen muotoilun monilahjakkuus - sisustusarkkitehti, muotoilija ja pilapiirtäjä

Karl Olof Ottelin (1917- 1971) eli ja työskenteli Helsingissä. Ottelin on yksi merkittävimmistä nimistä suomalaisen sisustusarkkitehtuurin ja kalustesuunnittelun historiassa. Hänen erityisenä taitonaan oli myös pilapiirtäminen.

Verkkokaupastamme löydät myös hänen kalustetuotantoaan.

Tuolit 6 kpl, 50/60 -luku, Olof Ottelin

Varhaiset vuodet ja opiskelu

Ottelin aloitti opinnot Helsingissä sijaitsevassa Taideteollisessa keskuskoulussa vuonna 1939. Kuitenkin jatkosodan syttyessä hän joutui keskeyttämään opintonsa ja palasi niiden pariin sodan jälkeen, valmistuen sisustusarkkitehdiksi vuonna 1946.

Ottelinien Kulosaaren koti. Kuva: Ottelin-suvun yksityisarkisto. 

Ura Stockmannilla

Vain kaksi vuotta valmistumisensa jälkeen Ottelin aloitti uransa Stockmannin piirustuskonttorissa. Hänen nousunsa yhtiössä oli nopeaa, ja hänestä tuli huonekaluosaston johtaja vuonna 1953 ja sisustusosastojen taiteellinen johtaja vuodesta 1955 aina kuolemaansa asti vuonna 1971.

Innovaatiot ja suunnitelmat

Ottelinin kädenjälki näkyy monissa ikonisissa suunnittelutöissä. Erityisesti hänen modernistiset puutuolinsa, kuten Status, Camillo, Nero, Kaleva ja Othello, ovat keränneet tunnustusta. Ottelinin visionäärisyys ei rajoittunut vain huonekaluihin: hän suunnitteli kaapisto- ja hyllystöjärjestelmiä sekä laajoja sisustuskokonaisuuksia esimerkiksi Helsingin ruotsinkieliseen työväenopistoon, Königstedtin kartanoon, Lahden Seurahuoneelle, Porin kaupungintalolle ja Laulumiesten taloon Etu-Töölössä.

Iso kirjahylly, malli Formula, 60-luku, Olof Ottelin

Monipuolinen lahjakkuus

Vaikka Ottelin tunnetaan parhaiten sisustusarkkitehtina, hän oli myös erittäin taitava pilapiirtäjä. Hänen piirroksensa ovat näkyneet monissa lehdissä, kuten Kaunis Koti. Lisäksi mm. Yleisradion suorissa TV-ohjelmissa sekä ruotsinkielisissä julkaisuissa, kuten Nya Pressen ja Lucifer. Lisäksi Ottelinin kirjoitustyö on näkynyt Arkkitehti-lehdessä, osoittaen hänen monipuolisuutensa ja syvällisen ymmärryksensä alaansa.

Kuva alla on Olof Ottelinin tuotantoa esittelevässä kirjassa olevasta piirustuksesta liittyen hänen lehtijuttuihin, joissa hän neuvoi miten kannatti ja ei kannattanut sisustaa.

Perintö

Olof Ottelinin vaikutus suomalaiseen designiin ja kulttuuriin elää vahvana. Hänen työnsä tunnustetaan edelleen: Amos Andersonin taidemuseo järjesti hänelle omistetun näyttelyn vuonna 1989 ja vuonna 2023 Keravan taidemuseossa oli mahdollista tutustua hänen elämäntyöhönsä.
Olof Ottelinista ilmeistyi myös tänä vuonna Arkkitehtuurimuseon kustantama ja valmistama kirja: Sisustusarkkitehdin muoto

TÄSTÄ pääset tutustumaan Fargon mallistossa oleviin Olof Ottelinin suunnittelemiin keräilyaarteisiin. 

 


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommenttisi hyväksytään ennen julkaisua

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.