Kuukauden suunnittelija - Valaisinmuotoilija Heikki Turunen

Kuukauden suunnittelija -  Valaisinmuotoilija Heikki Turunen

Fargon helmikuun suunnittelija Heikki Turunen on ollut merkittävä tekijä suomalaisen valaisinsuunnittelun kehityksessä.

Hänen työnsä ja saavutuksensa ovat elävä esimerkki siitä, kuinka design voi yhdistää esteettisyyden ja toiminnallisuuden, ja miten yksi visionäärinen suunnittelija voi vaikuttaa kokonaiseen teollisuudenalaan. 

Siluette (Tupla-kupla) kattovalaisin, 60/70-luku, Heikki Turunen, Orno

Tausta ja ura

Heikki Juhani Turunen, syntyi 12. kesäkuuta 1937 Joutsenossa.
Turunen valmistui Taideteollisen oppilaitoksen metalliosastolta vuonna 1963, jonka jälkeen hän aloitti uransa Stockmann-Ornon piirustuskonttorilla. Aluksi hän työskenteli pääsuunnittelija Lisa Johansson-Papen avustajana, mutta sai pian tilaisuuden kehittää omia valaisinmalleja.
Hänen 38 vuoden mittainen uransa Stockmann-Ornon pääsuunnittelijana sekä työnsä Thorn Lighting Oy:ssä tuotekehityksestä ja visuaalisesta imagosta vastaavana muotoilijana ovat jättäneet pysyvän jäljen suomalaiseen designiin.

Vario pöytävalaisimet, 70-luku, Heikki Turunen, Orno

Innovatiiviset valaisimet

Turusen suunnittelemat valaisimet edustavat hänen kykyään yhdistää valo, väri ja muoto harmonisesti, ottaen huomioon myös valaistuksen tekniset näkökohdat. Hänen tunnetuimpiin töihinsä kuuluvat valaisinmallit kuten Reflex, Efekti, Laajapintavalaisin 5300 ja Salonki-sarja. Erityisen tunnettu on sienenmuotoinen La Boheme -pöytävalaisin, joka on valmistettu akryylimuovista.

Salonki -sarjan kattovalaisin, 80-luku, Heikki Turunen, Orno

Kansainvälinen tunnustus

Turusen työ sai kansainvälistä huomiota, kun hänen Avanti-valaisimensa valittiin vuonna 1993 Ranskan presidentin virka-asuntoon Élysée-palatsiin. Tämä oli merkittävä tunnustus suomalaiselle muotoilulle ja osoitus Turusen työn laadusta ja vaikuttavuudesta.

Perintö ja vaikutus

Heikki Turusen työ ja hänen panoksensa suomalaiseen muotoiluun ovat olleet merkittäviä. Hänen näkemykselliset suunnittelunsa ja innovatiiviset ratkaisunsa ovat innoittaneet uusia sukupolvia muotoilijoita. Turunen on ollut esimerkki siitä, miten yksilön luovuus ja sitoutuminen voivat vaikuttaa laajasti alaan ja luoda uusia suuntauksia muotoilun maailmassa.

Tutustu Fargon kokoelmassa oleviin upeisiin Heikki Turusen valaisimiin täältä.

Muotokuva: Markkinoinnin palvelutalo Preesens Oy, Valokuvaaja 1985


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommenttisi hyväksytään ennen julkaisua

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.