Tobia Scarpa - Italian arkkitehtuurin ja muotoilun legenda

Tobia Scarpa - Italian arkkitehtuurin ja muotoilun legenda

Afra and Tobia Scarpa. Photo: Flos Historical Archive

Tobia Scarpa on yksi Italian merkittävimmistä arkkitehdeista ja suunnittelijoista. Hän on tunnettu kauniista ja toiminnallisesta muotoilustaan, ja hänen suunnittelemiaan tuotteita löytyy monista maailman merkittävimmistä museoista. 

Tobia Scarpan ura on monipuolinen, ja hän on suunnitellut niin tehtaita kuin huonekaluja. Hän on myös saanut useita arvostettuja design-palkintoja.

Tässä blogitekstissä kerromme Tobia Scarpan elämästä, hänen suunnittelemistaan kalusteista sekä yhteistyöstä Afra Scarpan os. Bianchin kanssa.

Tobia Scarpa syntyi vuonna 1935 Venetsiassa ja hän valmistui arkkitehdiksi kotikaupungissaan Venetsian yliopistosta vuonna 1957. Samana vuonna hän voitti "Compasso d'Oro" -palkinnon Cassina-suunnittelufirmalle suunnittelemastaan Soriana-nojatuolista. Vuodesta 1957 vuoteen 1961 Tobia työskenteli lasin suunnittelijana Veninin Muranon lasitehtaalla. Vuonna 1960 hän perusti suunnittelutoimiston Montebellunaan yhdessä Afran kanssa.

Tobia Scarpa on myös saanut lukuisia muita design-palkintoja, ja hänen suunnittelemiaan tuotteita voi löytää monista maailman merkittävimmistä museoista.

Tobia Scarpan ura on monipuolinen, ja hän on työskennellyt niin julkisille kuin yksityisille asiakkaille. Hän on suunnitellut muun muassa tehtaita ja tuotantolaitoksia, kuten Benetton Groupin tehdasalueen ja tuotantolaitokset Castrette di Villorba:ssa.

Vuodesta 2002 lähtien Tobia on opettanut suunnittelua Venetsian Luav -yliopiston muotoiluosastolla Italiassa. Tobia Scarpa on aina uskonut suunnitteluun ilman sääntökirjaa. Hän omisti elämänsä taiteelleen ja työlleen. 

Tobia Scarpan suunnittelemat tilat ovat edelleen esimerkki esteettis-toiminnallisesta erinomaisuudesta ja yksi maailman jännittävimmistä teollisuusarkkitehtuurin esimerkeistä. Erityisesti hänen huonekalujen suunnittelussa käyttämänsä tyyli on erittäin tunnistettava ja innovatiivinen. Tobia Scarpa jätti jälkensä italialaiseen muotoiluhistoriaan, ja hänen vaikutuksensa on edelleen läsnä nykypäivän suunnittelussa.

 

Tunnetuimmat Tobia Scarpan suunnittelemat kalusteet

Tobia Scarpan suunnittelemat kalusteet ovat tunnettuja kauniista muotoilustaan ja toiminnallisesta toteutuksestaan. Hänen suunnittelemansa tuolit, sohvat ja pöydät ovat saaneet tunnustusta ympäri maailmaa.

Yksi Tobia Scarpan tunnetuimmista suunnitelmista on Cassinan Soriana-nojatuoli. Tämä 1960-luvulla suunniteltu nojatuoli on edelleen erittäin suosittu ja arvostettu, ja se on yksi italialaisen muotoilun ikonisimmista töistä. Soriana-nojatuolin kaareva muotoilu ja mukavuus ovat tehneet siitä yhden 1900-luvun tärkeimmistä huonekalusuunnitelmista.

Tobia Scarpan suunnittelemat tuolit ja sohvat edustavat kauneutta ja toiminnallisuutta. Esimerkiksi Bastiano-sohva on yhdistelmä pehmeyttä ja modernia minimalismia, ja se on valmistettu korkealaatuisesta nahasta. Tobia Scarpa on myös suunnitellut monia muita huonekaluja, kuten pöytiä, hyllyjä ja valaisimia.

 Bastiano -sohva


Tobian ja Afran yhteistyö ja elämä

Tobia Scarpasta ei voi puhua mainitsematta hänen puolisoaan ja tärkeää yhteistyökumppania Afraa. Tobia Scarpan yhteistyö Afra Scarpan os. Bianchin kanssa alkoi, kun he valmistuivat arkkitehdiksi Venetsian IUAV:ssa vuonna 1957. He menivät naimisiin ja aloittivat yhteisen suunnittelukarrierinsa, joka kesti koko heidän elämänsä ajan. Tobia Scarpa ja Afra Bianchin suunnittelivat yhdessä huonekaluja, valaisimia ja rakennuksia, ja heidän työnsä jätti jälkensä italialaiseen muotoiluun ja arkkitehtuuriin.

Tobian ja Afran suunnittelemat tuotteet olivat erittäin arvostettuja, ja heidän yhteinen työnsä vaikutti merkittävästi italialaiseen muotoiluun 1970-luvulta 1980-luvulle. Heidän suunnittelemansa tehtaat ja rakennukset ovat edelleen nähtävissä ympäri maailmaa, ja ne ovat tunnettuja kauniista muotoilustaan ja toiminnallisesta toteutuksestaan.

Tobia Scarpa ja Afra Bianchin yhdistivät taidokkaasti kauneuden ja toiminnallisuuden suunnittelussaan. Heidän suunnittelemansa tuotteet ja rakennukset ovat erittäin arvostettuja, ja niitä pidetään yhä ikonisina muotoilutöinä. Heidän suunnittelunsa edustaa aikansa henkeä ja on inspiroinut monia muita suunnittelijoita. Heidän töitään löytyy myös museoista ympäri maailmaa ja tärkeistä kokoelmista kuten Louvre Pariisissa ja Modernin taiteen museosta Moma:sta New Yorkissa.

Tobia Scarpa ja Afra Bianchin elivät yhdessä elämänsä loppuun asti, ja heidän yhteinen uransa jätti jälkensä italialaiseen muotoiluun ja arkkitehtuuriin. Heidän työnsä edustaa korkeaa taidetta ja teknistä taituruutta, joka on inspiroinut ja vaikuttanut moniin muihin suunnittelijoihin. Heidän panoksensa italialaiseen muotoiluun on korvaamaton, ja heidän työnsä tulee varmasti jatkossakin inspiroimaan uusia sukupolvia suunnittelijoita.


Löydä tämän legendaarisen suunnittelijan vuonna 1960 Gavinalle suunittelemat Bastiano-sohvat ja nojatuolit Fargon valikoimasta! 


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommenttisi hyväksytään ennen julkaisua

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.