Vastuullinen koti - kalusteollisuuden kuormitus ympäristölle

Vastuullinen koti - kalusteollisuuden kuormitus ympäristölle

Oletko koskaan miettinyt, mitä tapahtuu vanhoille huonekaluille ja valaisimille, kun ne päätyvät kaatopaikalle tai jäteasemalle? 

Valitettavasti suuri osa niistä joutuu roskiin, mikä aiheuttaa merkittävän ympäristöongelman. Kalusteiden ja valaisinten valmistuksessa käytetään suuria määriä luonnonvaroja, kuten vettä, puuta ja öljyä sekä muita luonnonvaroja, ja niiden hävittäminen kaatopaikalle lisää jätteen määrää ja tuottaa kasvihuonekaasupäästöjä. Uudelleenkäyttö ja kunnostus vähentävät jätteen määrää, joka päätyisi kaatopaikoille tai poltettavaksi. Kalusteteollisuus on yksi suurimmista ympäristöön vaikuttavista teollisuudenaloista.

Tähän ongelmaan on kuitenkin ratkaisu - uudelleenkäyttö ja kunnostus!

Uudelleenkäyttö ja kunnostus ovat vastuullisia ratkaisuja, jotka hyödyttävät sekä ympäristöä että kuluttajia. Kun vanhat kalusteet ja valaisimet kunnostetaan ja uudelleenkäytetään, se säästää arvokkaita luonnonvaroja ja vähentää jätteen sekä päästöjen määrää. 
Kalusteet ovat myös pitkäikäisiä.

Uudelleenkäyttö ja kunnostus voivat luoda uusia mahdollisuuksia kodin sisustamiseen. Kunnostetut kalusteet ja valaisimet voivat olla persoonallisia ja ainutlaatuisia, mikä antaa kodille uniikin ilmeen. Voit löytää huonekaluja ja valaisimia, joita ei ole enää saatavilla kaupoista ja jotka ovat alkuperäisiä ja persoonallisia.

Harmillisesti - vaikka uudelleenkäyttö ja kunnostus ovat vastuullisia ratkaisuja - vain noin 10-15 % huonekaluista ja valaisimista kierrätetään. Tämä tarkoittaa, että on edelleen paljon työtä tehtävänä kulutuskäyttäytymisen muuttamiseksi kestävämmäksi.

Tässä muutamia tilastoja huonekalujen ja valaisinten tuotannosta, kierrätyksestä ja hiilijalanjäljestä:

  • Vuonna 2019 Euroopassa huonekalujen myynti kasvoi 3,4 % edellisvuodesta.
  • Maailmanlaajuisesti noin 80 % kaikista huonekaluista valmistetaan edelleen uusista materiaaleista.
  • Kiinan osuus maailman huonekalutuotannosta on noin 40 %.
  • Yhdysvalloissa huonekalujen valmistus työllistää noin 166 000 henkilöä.
  • Huonekalujen ja valaisinten uudelleenkäyttö vähentää raaka-aineiden käyttöä ja päästöjä, sillä uusien tuotteiden valmistaminen vaatii huomattavasti enemmän energiaa kuin vanhojen korjaaminen tai uudelleenkäyttö.
  • Huonekalujen ja valaisinten valmistuksessa käytettyjen materiaalien kierrättäminen säästää jopa 95 % energiasta verrattuna uusien materiaalien tuotantoon.
  • Suomessa kalusteteollisuuden kasvihuonekaasupäästöt olivat vuonna 2018 noin 1,6 miljoonaa tonnia, mikä vastaa noin 4 prosenttia Suomen kokonaispäästöistä.
  • Yhdysvalloissa yli 9,8 miljoonaa tonnia huonekaluja heitetään pois vuosittain.
  • Kalusteteollisuus kuluttaa vuosittain noin 5,8 miljardia kuutiometriä puuta.
  • Kalusteteollisuuden päästöt ovat vastuussa noin 4% maailman hiilidioksidipäästöistä.

Nämä tilastot osoittavat, että huonekalu- ja valaisinteollisuus ovat merkittäviä ympäristövaikutuksia aiheuttavia aloja. Tämän vuoksi on tärkeää pohtia, miten voimme vähentää kulutustamme ja tehdä kestävämpiä valintoja kodin sisustuksessa ja valaistuksessa.  Ympäristöystävälliset valinnat, kuten vintage -kalusteiden uudelleenkäyttö ja vanhan kunnostus sekä olemassa olevien kalusteiden kunnostus ovat tärkeitä askelia kohti kestävämpää tulevaisuutta. Aina ei ole tietenkään mahdollista käyttää vanhaa. Silloinkin on hyvä ostaa harkiten ja satsata laatuun.

Vastuullisia sisustushetkiä kaikille!

Ps. Tutustu tästä meidän 100% kierrätettyyn valkoimaan ihania vintage kalusteita ja valaisimia


Jätä kommentti

Huomioithan, että kommenttisi hyväksytään ennen julkaisua

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.