Yrjö Kukkapuro – suomalaisen muotoilun suuri vaikuttaja

Yrjö Kukkapuro – suomalaisen muotoilun suuri vaikuttaja

Suomen muotoiluhistoria on täynnä legendaarisia nimiä. Yksi suurimmista vaikuttajista on epäilemättä Yrjö Kukkapuro, joka juhli 90-vuotis päiväänsä 6.4.2023. 

Kukkapuro on tunnettu erityisesti huonekaluistaan, jotka ovat yhdistäneet käytännöllisyyden ja kauneuden jo vuosikymmenten ajan. Yrjö Kukkapuron minimalistinen, mutta leikkisä design-tyyli on ihastuttanut sekä Suomessa, että ulkomailla monen vuosikymmenen ajan. Kukkapuron tyyli on vaikuttanut suuresti suomalaiseen muotoiluun ja huonekalualaan. Kukkapuron huonekaluja yhdistää eritoten ergonominen suunnittelu. Mm. karuselli tuoli, joka on suunniteltu juuri edistämään istujan ergonomista asentoa, on ollut Tapio Wirkkalan sekä Oiva Toikan lempituoli. 

Pääkuva: Cata Portin

Karuselli -tuoli

Karuselli - tuoli, suunniteltu 1965

Yrjö Kukkapuro syntyi Helsingissä huhtikuun 6. päivänä vuonna 1933. Hän opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä 1950-luvun alussa ja valmistui sisustusarkkitehdiksi vuonna 1958. Kukkapuro aloitti työskentelyn huonekalusuunnittelijana heti valmistumisensa jälkeen ja perusti oman yrityksen jo vuonna 1959.

Kukkapuro opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa ja valmistui sisustusarkkitehdiksi vuonna 1958. Nopeasti valmistumisen jälkeen Kukkapuro perusti oman huonekalutehtaansa Helsingin Konalaan. Kukkapuron ensimmäinen kansainvälinen läpimurto oli Ateljee- tuolisarja vuonna 1964. Kukkapuron tyylille ominaiset Ateljee -sohva sekä tuoli valittiin New Yorkin MoMan kokoelmiin ja se on löytänyt tiensä myös presidentti Kekkosen olohuoneeseen Tamminiemen kotimuseossa. Kukkapuron ehkä tunnetuin suunnittelutyön taidonnäyte on Karuselli -tuoli vuodelta 1965. Sen runko on lasikuitua, joka oli suunnittelu vuonna hyvin trendikäs ja uusi materiaali.
Vuoden 1973 öljykriisin myötä Kukkapuro lopetti muovin käyttämisen huonekaluissaan kokonaan. Tästä alkoikin Kukkapuron 30 vuotta kestänyt muotovanerikausi.

Kukkapuro on myös opettanut huonekalusuunnittelua Taideteollisessa korkeakoulussa sekä toiminut Taideteollisen professorina sekä rehtorina vuosina 1978-1981. Tämän lisäksi Kukkapuro on toiminut useissa eri luottamustehtävissä suomalaisen muotoilun ja taiteen parissa. Kukkapuro on voittanut useita kansainvälisiä muotoilupalkintoja uransa aikana. Hänen panoksensa suomalaiseen muotoiluun on merkittävä. 

Kukkapuro on myös ollut mukana perustamassa useita muotoilualan järjestöjä ja yhdistyksiä. Hän oli yksi Suomen muotoilusäätiön perustajajäsenistä, ja toimi myöhemmin sen puheenjohtajana. Lisäksi hän on ollut mukana Suomen Sisustajien Liiton, Ornamon ja useiden muiden järjestöjen toiminnassa.


Saturnus-tuoli, suunniteltu 1966

Yrjö Kukkapuron vaikutus suomalaisessa muotoiluhistoriassa on merkittävä. Hänen suunnittelemansa huonekalut ovat klassikoita, jotka ovat saaneet paljon kansainvälistäkin huomiota. Kukkapuro on myös ollut merkittävä vaikuttaja muotoilualan koulutuksessa ja kehittämisessä. Hän on kouluttanut useita tulevia muotoilijoita ja toiminut mentorina monelle alan ammattilaiselle.

Yrjö Kukkapuron 90-vuotissyntymäpäivä muistutti meitä siitä, kuinka tärkeä hänen panoksensa on ollut suomalaiselle muotoilulle ja kalusteiden valmistukselle. Hänen kalusteensa jatkavat inspiroimista ja tuovat iloa ja kauneutta koteihin vielä monien vuosien ajan.

Ateljee -sohva

  Ateljee -sohva, suunniteltu 1963

Fargon valikoimista löydät mm. Kukkapuron suunnittelemia ergonomisia Plaano -työtuoleja, katso tästä
Plaano -työtuoli, 70-luku         

Voit tutustua myös muihin Design Collection - aarteisiimme. Fargon Design Collection sisältää merkittäviä suomalaisia ja pohjoismaisia keräilyharvinaisuuksia. Ne ovat kansainvälisessä myynnissä. Ole yhteydessä Fargon tiimiin, jos löydät kokoelmasta kiinnostavia kalusteita tai muita sisustusesineitä. 

Jätä kommentti

Huomioithan, että kommenttisi hyväksytään ennen julkaisua

Tämä sivu on suojattu reCATPCHA-tunnistuksella ja Googlen tietosuojakäytäntöjä ja käyttöehtoja sovelletaan.