Maaliskuun suunnittelija, Toini Muona

Maaliskuun suunnittelija, Toini Muona

Palkittu keraamikko

Suomalainen keraamikko Toini Muona (1904–1988) oli merkittävä nimi suomalaisessa taidepiirissä, erityisesti keramiikkataiteen parissa. Hänen uransa oli pitkä ja monipuolinen, jättäen jälkensä niin Arabian tehtaan historiaan kuin suomalaiseen keramiikkataiteeseen muutenkin. Muona palkittiin useilla palkinnoilla sekä kotimaassa että ulkomailla.

Keraaminen pöytävalaisin, Toini Muona, Arabia, 50-luku (Fargo Vintage & Design)

Koulutus ja varhainen ura

Muona opiskeli Taideteollisuuskeskuskoulussa, josta hän valmistui mallipiirustajaksi vuonna 1926. Hän jatkoi keramiikkaosastolla, ja hän työskenteli Ateneumin keramiikkastudiossa vuoteen 1932 saakka.

Ura Arabian tehtaalla

Vuonna 1931 Muona siirtyi Arabian tehtaalle, missä hänestä tuli pian tuoreen taideosaston taiteilija. Tämä aloitti pitkän ja menestyksekkään kauden Arabialla,
joka jatkui eläkkeelle jäämiseen asti vuonna 1970.

Alla kuvassa Arabian taiteilijoita 1940-luvulta.


Kirjoitus Toini Muonasta Seura -lehdessä vuonna 1937

Luova vaikuttaja ja monipuolinen suunnannäyttäjä

Muona oli yksi merkittävistä ja arvostetuimmista nimistä Suomen taideteollisuudessa 1930–1950-luvuilla. Hän oli suunnannäyttäjä ja haastoi Länsimaista klassista muotoperinnettä epäsymmetrialla ja epätäydellisyydellä. Keramiikan muodot saivat inspiraationsa mm. luonnosta. 
Muonan lahjakkuus ei rajoittunut pelkästään keraamiseen taiteeseen. Hän suunnitteli myös tekstiilejä Atelier Vigilille ja lasitöitä Riihimäen lasitehtaalle sekä Nuutajärven lasitehtaalle.

’’Jos sattuu astumaan Toini Muonan ateljeehen, kun hän työskentelee, tuntuu kuin silmien edessä olisi maagiseen ympyrään asettautunut velho, joka on työssään yhteydessä mystisiin voimiin ja olentoihin.’’

Margaretha Bjurström, Svenska Dagbladet 1.10.1944
Pöytävalaisin pari, Toini Muona, Arabia, 40-luku (Fargo Vintage & Design)

Pöytävalaisin, Toini Muona, Arabia, 50-luku ( Fargo Vintage & Design)

Merkittävät palkinnot ja tunnustukset

Toini Muona sai uransa aikana useita arvostettuja palkintoja ja tunnustuksia, jotka todistavat hänen merkitystään taidepiireissä. Näistä mainittakoon muun muassa:

  • Milanon triennaali kultamitali 1951
  • Faenzassa Pro Arte Utili -mitali 1955
  • Val­tion taideteollisuuspalkinto vuonna 1957

Perintö 

Toini Muonan perintö elää edelleen. Hänen töitään on esitelty monissa museoissa, ja hänen muistonäyttelynsä järjestettiin Taideteollisuusmuseossa 1988. Lisäksi Muonan töitä on ollut esillä eri gallerioissa, kuten Taidekeskus Retretissä kesällä 2002. Hänen nimellään on myös nimetty katu Arabianrannassa, Helsingissä.


Kurkkaa Fargon upea valikoima Toini Muonalta tästä


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.